Vervoersvoorzieningen voor mensen met een beperking

Mensen met een beperking willen graag zelfstandig boodschappen doen, op bezoek gaan of een avondje uit. In Berkelland zijn er verschillende vervoersvoorzieningen die dit mogelijk maken.
Ervaart u problemen of heeft u suggesties voor betere vervoersvoorzieningen in Berkelland? Neem dan contact met ons op, wij denken graag met u mee.
<BR>
<b>Scootmobieltocht</b>
Heeft u een scootmobiel en wilt u op ontdekkingstocht in uw eigen omgeving? Ieder jaar organiseert het Gehandicapten Platform een toertocht voor mensen met een scootmobiel. Zodra er een nieuwe toertocht gepland staat, kunt u dit vinden op de pagina </a><a href=”https://www.gehandicaptenplatform-berkelland.nl/nieuws/”><strong><u>nieuws</u></strong>.

Er zijn verschillende vervoersvoorzieningen in de gemeente Berkelland:

Als u niet kunt reizen via het reguliere openbare vervoer (trein of bus) naar een plaats van bestemming in de Achterhoek, kunt u gebruik maken van de ZOOV-taxi.  Heeft u een indicatie voor sociaal recreatief Wmo-vervoer? Dan reist u tegen een goedkoper tarief. U kunt bij de gemeente Berkelland terecht voor deze indicatie.

ZOOV is de vervanger van de regiotaxi en is een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk.
Samen willen zij de Achterhoek bereikbaar maken voor iedere reiziger.  

Voor meer informatie verwijzen wij u naar www.zoov.nl

Wilt  u op bezoek bij familie of vrienden buiten de Achterhoek en is de bestemming lastig te bereiken vanwege uw beperking? Dan kunt u gebruik maken van de Valys voor een gereduceerd tarief. Zij biedt verschillende vervoersmogelijkheden aan. Zo kan er een combinatie gemaakt worden van treinvervoer en de Valys-taxi en kunt u om een reisassistent vragen.

Om gebruik te kunnen maken van de Valys-dienst heeft u een pasje nodig. Dit kunt u aanvragen via de website www.valys.nl

NS Bureau Assistentieverlening Gehandicapten


Heeft u hulp nodig bij het reizen met de trein, bijvoorbeeld bij het in- en uitstappen, of om uw weg te vinden op het station? Dan kunt u begeleiding aanvragen. De NS-reisassistent helpt reizigers met beperkingen, bijvoorbeeld mensen met een motorische, visuele of auditieve beperking.  Op ruim 100 stations in Nederland zijn zij aanwezig.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar www.avg.ns.nl 

Vervoersvoorzieningen voor mensen met een beperking

OV – begeleiderskaart

Met de OV-begeleiderskaart reist een begeleider gratis met u mee. Handig als u vanwege uw beperking niet zelfstandig met het openbaar vervoer kunt reizen. De OV-begeleiderskaart staat op uw naam, zo kunt u met verschillende begeleiders reizen. De kaart is in vrijwel alle treinen en metro’s, trams en bussen te gebruiken.

U kunt de OV-begeleiderskaart aanvragen via www.ovbegeleiderskaart.nl 

Parkeren in gemeente Berkelland

Er is geen specifiek parkeerbeleid in de gemeente Berkelland wat betreft het parkeren met de gehandicaptenparkeerkaart (GPK).

Gehandicaptenparkeerplaats:

Betalen:                             Nee

Maximum tijd:                  Nee

Betaalde parkeerplaatsen:

Betalen:                             Nee

Maximum tijd:                  Nee

Houders van een gehandicaptenparkeerkaart mogen parkeren op de volgende parkeergelegenheden:

  1. Op iedere openbare parkeerplaats;
  2. Op algemene gehandicaptenparkeerplaatsen;
  3. Voor onbeperkte tijd in een parkeerschijfzone (ook buiten de vakken) waar voor anderen een beperkte tijd is aangegeven (parkeerschijf is niet verplicht).
  4. Met gebruik van een parkeerschijf en voor maximaal 3 uur:
  • buiten de vakken in een woonerf;
  • op plaatsen waar een parkeerverbod geldt;
  • langs een gele onderbroken streep

(een gele doorgetrokken streep geeft een stopverbod aan, hier mag uiteraard nooit worden geparkeerd).

Vervoersvoorzieningen voor mensen met een beperking

Voor meer informatie over het aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart of een
gehandicaptenparkeerplaats 
op kenteken verwijzen wij u door naar de gemeente Berkelland:

www.gemeenteberkelland.nl/Inwoners/Zorg_en_inkomen/Gehandicaptenparkeerkaart

Back to Top

Selecteer tekst voor de spreekfunctie